Καινοτόμες λύσεις για την παράκτια διάβρωση
Η καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι επικεφαλής πρωτοποριακής έρευνας για την προστασία των παραλιών από την παράκτια διάβρωση με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Το πρωτοποριακό της έργο διατηρεί τις ακτές και ενισχύει τα τοπικά οικοσυστήματα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Νίκη Ευελπίδου, διακεκριμένη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έριξε φως στην πρωτοποριακή έρευνά της με στόχο την καταπολέμηση της διάβρωσης των ακτών. Με την ομάδα της, η Ευελπίδου έχει πρωτοπορήσει σε μια καινοτόμο και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο για την προστασία των παραλιών με τη χρήση φυσικών μεθόδων.
Αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας κρίσης
Η έρευνα της Ευελπίδου αντιμετωπίζει το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο ότι το 70% των παραλιών παγκοσμίως κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω διάβρωσης. Η προσέγγιση της ομάδας της μιμείται τους φυσικούς μηχανισμούς, χρησιμοποιώντας υλικά όπως άμμος, βότσαλα και κοχύλια, σε συνδυασμό με βακτήρια που παράγουν ένα φυσικό τσιμέντο. Η μέθοδος αυτή δημιουργεί υποβρύχιους υφάλους που διαχέουν την ενέργεια των κυμάτων, προστατεύοντας αποτελεσματικά την ακτογραμμή χωρίς να εισάγουν ξένες ουσίες στο περιβάλλον.
Η επιτυχία αυτής της μεθόδου είναι εμφανής μέσω εκτεταμένων δοκιμών σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η Μεσόγειος και η Ιαπωνία. Η κ. Ευελπίδου υπογραμμίζει ότι οι ύφαλοι αυτοί όχι μόνο προστατεύουν τις παραλίες, αλλά και ενισχύουν τα τοπικά οικοσυστήματα παρέχοντας ενδιαιτήματα για πλούσια θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Επιπλέον, η διαδικασία δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Διατήρηση της γεωλογικής κληρονομιάς και των οικοσυστημάτων
Η κ. Ευελπίδου τονίζει επίσης τη σημασία της διατήρησης φυσικών σχηματισμών όπως τα αρχαία βράχια της παραλίας, τα οποία χρησιμεύουν ως φυσικά εμπόδια κατά της διάβρωσης. Δυστυχώς, οι ανθρώπινες δραστηριότητες συχνά οδηγούν στην αφαίρεση αυτών των σχηματισμών, επιταχύνοντας την υποβάθμιση των παραλιών. Η έρευνά της συνηγορεί υπέρ της προστασίας και της εκτίμησης τέτοιων γεωλογικών και πολιτιστικών μνημείων.
Επιπλέον, η Ευελπίδου υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο των αμμόλοφων στην προστασία των ακτών. Αυτά τα εύθραυστα οικοσυστήματα είναι απαραίτητα για την αποτροπή της διείσδυσης του θαλασσινού νερού και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Προτείνει πρακτικές βιώσιμου τουρισμού, όπως η κατασκευή ξύλινων μονοπατιών φιλικών προς το περιβάλλον, για τη διατήρηση αυτών των αμμόλοφων, επιτρέποντας παράλληλα στους επισκέπτες να απολαύσουν και να εκτιμήσουν το φυσικό τοπίο.
Εκπαίδευση και συμμετοχή του κοινού
Το έργο της Ευελπίδου εκτείνεται πέρα από τη φυσική διατήρηση. Η ίδια και η ομάδα της έχουν αναπτύξει διαδραστικές εφαρμογές για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη γεωλογική κληρονομιά και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Τα εργαλεία αυτά, που διατίθενται στα ελληνικά και στα αγγλικά, χρησιμοποιούν την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα για να παρέχουν βιωματικές εμπειρίες των φυσικών και πολιτιστικών θησαυρών των Κυκλάδων.
Εν κατακλείδι, η καινοτόμος και ολιστική προσέγγιση της Νίκης Ευελπίδου για την προστασία των ακτών όχι μόνο προσφέρει πρακτικές λύσεις για τη διάβρωση, αλλά και προάγει τη βαθύτερη κατανόηση και το σεβασμό για τη γεωλογική και οικολογική κληρονομιά του πλανήτη μας. Το έργο της είναι μια απόδειξη της δύναμης της ενσωμάτωσης της επιστημονικής έρευνας με την περιβαλλοντική διαχείριση και την εκπαίδευση του κοινού.
-
Ιδρυματικός ιστότοπος:
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών -
SERC:
Niki Evelpidou -
Δημοσιεύσεις:
Researchgate -
YouTube:
@nikievelpidou7908 -
Linkedin:
Niki Evelpidou -
Facebook:
Evelpidou Niki